Laguiole fällkniv med korkskruv buxbom

Tillfälligt slut!

Artikelnummer: 646

En vacker handtillverkad fällkniv med korkskruv från den legendariska byn Laguiole i Frankrike.

Handtaget är gjort i buxbom med mässingdetaljer

Laguiolekniven blev känd redan 1829 då någon knivmakare kom på en ny låsanordning för knivbladet. Fällkniven som fanns i var mans hem använde man dagligen för att skära bröd, ost, korv, öppna vinflaskorna och div andra användningsområden. Fällknivarna gick ofta i arv till sonen i huset. Fällkniven användes även ute på fälten bland hedarna.

Kniven är en fällkniv och utrustad med en korkskruv och den är 12 cm lång hopfälld.

Kniven är helt handtillverkad och hantverket är otroligt vackert med handcissellerad "spring" och fluga. Bladet är gjort i 12C27 sandviksstål.

Honoré Durand / Laguiole del Artisan. Denna familj är en av få besticktillverkare som har hela sin produktion i byn Laguiole.

Läs mer om historien om Laguiole på

www.laguiole.nu

Alla knivar är beställningsvara med en leveranstid på ca 7 veckor

Faktaruta:
Laguiole är en by i sydvästra Frankrike.

Region: Midi-Pyrénées

Departement: Aveyron (12)

Canton: Laguiole

1261 invånare (2008) 1004 m över havet.

Avstånd till Paris 571 km.

Namnet skrivs som LAGUIOLE, och uttalas som "Lajol". Det gamla uttalet bibehölls i dialekten occitanska, och är anledningen till att man på franska säger "Lajol".

(I Sverige säger vi ofta "La-ga-jol")

I byn Laguiole har man gjort knivar och bestick sedan 1829. Tyvärr kan man idag hitta alla typer av produkter med namnet Laguiole som inte ens är gjorda i byn Laguiole, detta är helt lagligt men enligt oss helt fel. Skillnaden är lika stor som att dricka Cava och kalla det Champagne eller att gå omkring med kinaproducerade märkesväskor